Variola logo
Variola Dobok : Gajda Ferenc
Basszusgitár : Hímer István
Gitár-ének : Kovács Balázs
Gitár : Patarcsity Ádám

Koncertarchívum:
2008-11-08 Budapest - Avalon - Kárhozat Kertje Fesztivál [Képtár]
A zenekar a nyolcvanas évek végén, konkrétan 1988-ban alakult Szegeden.
Az alapító tagok: Himer István (Fraser) basszusgitár, Gajda Ferenc (Finca) dob, Ács Oszkár (ének), Ábrahám Zsolt (Ábry) keyboard, Karácson László (Kefe) gitár.

A zenekar névadója Ábry volt, látott valami b-szériás horrorfilmet aminek ez volt a címe. Így lettünk akkor Variola Vera ami latinul egy orvosi kifejezés: fekete himlõt jelent. Az elsõ koncertre is ’88-ban került sor az újszegedi Drogambulancia Fû-Vész Klubjában, ami már elsõ alkalommal is szûknek bizonyult.
A tagság abszolút vegyes, különbözõ zenei ízléssel rendelkezett. Oszi és Ábry akkoriban még az elektronikus vonalat preferálták elsõsorban. Kefe igazi rockrajongó volt (egy farsangi bulin képes volt Angus Young-nak öltözni!), Fincának bejöttek a rockos waves dolgok, Fraser pedig ezt az egészet megpróbálta egy tetõ alá hozni a csapaton belül.

Megállapodtunk, hogy a darkos vonalon indulunk el, mert ez a stílus mindenkinek bejött. Késõbb Ábry és Oszi megalapították a Hungarian Dracula-t, inkább a wave felé fordulva dobgéppel, sok effekttel.
Mi akkor kerestük meg régi haverunkat Valla Istvánt (Steke), hogy jöjjön énekelni, és a sötét hangzás megtartása mellett a rock felé fordultunk. Ebben az idõben készült el elsõ demónk Hunyadi Zsoltnál (’88 dobos), ahol aztán késõbb nagyon sokat dolgoztunk.
Játszogattunk, szerencsére akkoriban inkább kíváncsiak voltak a korunkbeliek egy „amatõr” zenekarra mint a „fõvonal” képviselõire. Sok jó buli volt, de éreztük, hogy Steke igaz, hogy jó haver de az énekesi poszton nem a legmegfelelõbb.

Akkor került a képbe Varga Zoltán (Takony), aki eredetileg basszusgitáros, de megfûztük, hogy vállalja el a gitáros-énekes posztot. 1990-1995-ig ez a felállású Variola játszott. A két gitárral a zene folyamatosan szigorodott, a szövegek maradtak a komor sötét témáknál. Bejártuk az országot, abban az idõben rengeteg rock-alternatív klub, kocsma, koncerthely mûködött Battonyától Nemesmedvesig, és rengeteg jó zenekar játszott ezeken a helyeken. Minden hétvégén utaztunk, játszottunk a PUF-fal, a Tankcsapdával, Kispálékkal, de a legtöbbet a Sexepil zenekarral.
Ezek a bandák is ugyanolyan „kiszenekarok” voltak akkoriban mint mi. Gyártották a demokat, késõbb lemezeket demo szintû anyagokkal, viszont terjesztették ezerrel. Mi sajnos az elkészített demoinkat nem adtuk ki a kezünkbõl, mert olyan mércékkel mértük a zenét, hogy félkész anyagot ne hallgasson senki, nagy stúdióra viszont nem volt pénz.

Az idõ bebizonyította , hogy ezek hibás lépések voltak, a zenerajongók elnézik egy új zenekarnak, hogy nem úgy szól a demoja mint az új Mission, vagy Cult lemezek, és leveszik az „üzenetet” egy agyonmásolt garázsfelvételrõl is.
Egyszóval akik akkoriban lemezt készítettek, szinte mind a mai napig prosperáló, befutott zenekarok most is, mi pedig a nagy „igényességünknek” köszönhetõen szépen lassan kikoptunk a körökbõl. Abban az idõben már kezdtek a kisebb helyek bezárni, a fesztiválok pedig mindig egy zárt csoportot léptettek fel mindenhol, mi pedig a pihenõ mellett döntöttünk. Két évig ki is bírtuk, mikor Dula Sanci visszaköltözött Szegedre…
Vele már korábban is (akkor 14 éves voltJ) próbáltunk, már akkor is kiváló gitárosnak számított de még nagyon fiatal volt akkor a rákenrólhoz. Találkoztunk újra és újraindítottuk a Variolát, már Kefe nélkül, aki menetközben szinte a legfiatalabbként vált büszke családapává közülünk. Tehát ’97-ben -igaz sajnos csak egy koncert erejéig de- összeállt a Takony, Sanci, Fraser, Finca által alkotott Variola.

’97-tõl egy hosszabb pihenõ állt be a zenekar életében, mindenki járta a maga útját és olyan zenekarokban zenéltünk, zenélünk mint a Heaven Street Seven, Amber Smith, FreshFabrik, Bery Ari és a Pillangók, Nevergreen, Boldog Idõ, Ferenczi György és a Herfli Davidson, CpG, ’88, Garde, Idõrablók, Hungarian Dracula, stb.). de 2005 elején úgy döntöttünk, hogy semmiképpen nem hagyjuk veszni az eddig elért eredményeket, anyagokat.
A zenekar újjáalakult a következõ felállással: Varga Zoltán Takony (gitár, ének), Dula Sándor Sanci (gitár), Himer István Fraser (basszusgitár), Gajda Ferenc Finca (dob).

Varga Zoli a 2008-as szezon végén belefáradt a rock'n'roll járulékos tényezõibe (késõi próbák, sok utazás, pakolás, etc.). 2008. szeptemberében érkezett a zenekarba - a szintén majdnem szegedi gyökerekkel bíró - Kovács Balázs énekes-gitáros, aki korábban a HiTemp nevezetû modern metal formációban, valamint a Slobodan Macura vezette Nevergreen side project a Green Division tagja volt.


2006. december 16.-án megjelent a zenekar történetének eddigi elsõ albuma "Sötét a csillagod" címmel, amely tartalmaz jónéhány, még a nyolcvanas évek végén készült szerzeményt, valamint két vadonat újat is.

Az elmúlt idõszakban a folyamatos koncertezés mellett néhány fontos kiemelkedõ esemény:
elõzenekarként fellépés a svéd Katatonia, valamint a brit The Mission magyarországi koncertjein.

Albumok :

Sötét a csillagod (2006)
Variola - Sötét a csillagod1.Hangodat nem hallom 
2.Forró hullám 
3.Túlsó part 
4.Felejtsd el a múltat 
5.Ez van 
6.A legjobb mozi 
7.Meghalt a remény 
8.Gyűrött kis kép 
9.Elég volt 
10.Vesztes 
Négyen (2009)
Variola - Négyen1.Intro 
2.Hiába jöttem 
3.Más 
4.Keserű szél 
5.Négyen 
6.Mégegyszer 
7.Lépj a sötét mezőre 
8.Vihar 
9.Repülés 

Kedvencek közé jelölték :
OverAll Music Team, Mufurc úr, Across The Rubicon , Armour Claw Ring, Triumph of Death, Eidolon, Fall of the damned, The great god pan

[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0311 s