Máté Péter logo
Máté Péter énekes, gitáros, billentyűs : Máté Péter 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Máté Péter (1947. február 4. – 1984. szeptember 9.) magyar táncdalénekes, hangszerelõ, zeneszerzõ és zongorista. Közel 150 dal szerzõje és elõadója.Hat éves korától magánúton, 14 éves korától zeneiskolákban tanult. Tanította Bágya András és Balassa P. Tamás is. Elsõ zenekarát 1965-ben alapította. Máté Péter az Illés zenekarral készítette elsõ dalait. 1967-ben készítette el elsõ saját felvételeit, az „Úgy várom, jössz-e már?” és a „Mondd már”-t, még ugyanebben az évben a „Néger zongorista dala” címû felvétellel a polbeat fesztiválon elsõ díjat nyert.Máté Péter sírja Budapesten. Farkasréti temetõ: 60/5-6-23.


Változatos pályája során Szocsiban és Athénban ért még el fesztiválhelyezést, elõadói díjat nyert a párizsi sanzonversenyen, fellépett többek között Kubában és Kanadában is.[1] Az 1970-es évek elején rendszeresen fellépett a Mûegyetem Ezres klubjában (Dékány Saroltával). 1973-ban a „Hull az elsárgult levél” címû dala elsõ lett a Made In Hungary rádiós vetélkedõn. 1973 és 1974 között az Express együttessel lépett fel (többek között a Drezdai Dalfesztiválon). 1976-ban harmadik helyet ért el az írországi Castlebarban, 1977-ben másodikat az „Együttlét” címû dallal a Metronóm 77 televíziós fesztiválon.
1979-ben megkapta a Magyar Rádió nívódíját, 1981-ben a legjobb hangszerelés díjával jutalmazták a táncdalfesztiválon. „Elmegyek” címû dala „Nicolas” címmel, Sylvie Vartan elõadásában világsláger lett. Hangszerelt musicalt (Jesus Christ Superstar), írt színházi kísérõzenét (A királynõ katonái, Kaméleon). Az S. Nagy István – Máté Péter szerzõpáros írta a Krízis címû rockmusicalt is, amit a margit-szigeti szabadtéri színpadon adtak elõ, az egyik fõszereplõ balesete miatt csupán néhány alkalommal. (E mûnek különlegessége, hogy a rockzenészeket és a színmûvészeket itthon talán elõször állították egy színpadra; a szereplõk többek között: Csongrádi Kata, Vikidál Gyula). Számtalan duettet is énekelt, többek között Cserháti Zsuzsával, Házy Erzsébettel, Dékány Saroltával és Zalatnay Saroltával.
Kedvencek közé jelölték :
Avtomat Kalasnyikova, Kerdu, Red Johny, Aeternus, MISERY, Logen66, Viorika, Halor666, HuNNteR, pinkpanther78, Old George, Amaranthine, adri.ejfelilany, heloween, Christian Winchester, danee23, Kuffancs, Dorcika, Guylás Máté - Töki, Anthony, Thyrana, Omen, Kóbor Vámpír, Csolesz, Kriszmetál, Lennon80, Tristan Argo

[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0051 s