Loreena McKennitt Hárfa, Zongora : Loreena Isabel Irene McKennitt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Életrajzi adatok
Teljes név Loreena Isabel Irene McKennitt
Született 1957. február 17. (55 éves)
Származás Morden, Kanada
Pályafutás
Aktív évek 1985 -Napjainkig.
Kiadók: Quinlan Road, Warner Bros. Records, Verve Forecast, Universal Records
Loreena Isabel Irene McKennitt (Morden, Kanada, 1957. február 17.) kanadai énekesnõ, dalszerzõ, hárfamûvész és zongorista, aki leginkább kelta és közel-keleti motívumokkal teleszõtt világzenéje kapcsán tett szert világhírnévre.
Életrajz
Loreena McKennitt ír és skót szülõk gyermekeként született a manitobai Mordenben, Kanadában. Apja Jack McKennitt állatkeresedõ, anyja Irene McKennitt ápolónõ. 1981-ben az Ontario-beli Stratfordba költözött, jelenleg is itt él. Elsõ albuma 1985-ben jelent meg „Elemental” címmel, ez nemzetközi figyelmet keltett. Következõ albumait is saját maga adta ki: „To Drive the Cold Winter Away” (1987), „Paralell Dreams” (1989), „The Visit” (1991), „The Mask and Mirror” (1994), „A Winter Garden” (1995) és a „The Book of Secrets” (1997).
McKennitt dala, a „The Mummers’ Dance” széles körben sikert aratott, 1997 tavaszán az észak-amerikai rádióállomások gyakran játszották. Betétdala lett a rövid életû „Legacy” televíziós sorozatnak is. Az elkövetkezõ 8 évben nem adott ki teljes albumot. Legutóbbi albumát, az „An Ancient Muse”-t 2006 novemberében adta ki. Minden munkáját saját kiadóvállalata, a Quinlan Road terjeszti.
1993-ban a zenéjét szélesebb közönség is megismerhette európai turnéja során, ahol Mike Oldfield elõzenekaraként játszott. 1995-ben egy tradícionális ír dal, a „Bonny Portmore” feldolgozása bekerült a „Hegylakó 3” címû játékfilmbe, mely a film rajongói között jelentõs albumvásárlási lázat indított el. Loreena zenéjét megtalálhatjuk továbbá a „Santa Claus”, a „Soldier”, a „Jade”, a „Holy Man”, a „The Mists of Avalon” címû filmekben, és a „Roar” címû televíziós sorozatban.
1998-ban McKennitt võlegénye, Ronald Rees, illetve testvére és egy jó barátjuk vízbe fulladt egy csónakázás során. Ez a tragédia mélyen megrázta McKennittet. Megalapította a Cook–Rees Emlékalapítványt, és kiadta két koncertjét egy lemezalbumban, a „Live in Paris and Toronto”-n. Az ebbõl befolyó haszon egészét (kb. 3 millió dollár)az alapítványnak adományozta. McKennitt ezután már csak ritkán lépett fel, és csak 2006-ban adott ki új stúdiólemezt, az „An Ancient Muse”-t.
2004 júliusában Adrienne Clarkson, Kanada kormányzója az ország legtekintélyesebb civil kitüntetését, a Kanada Rendet ítélte oda neki.
2005-ben McKennitt Angliában perre kényszerült, mert korábbi barátja és alkalmazottja, Niema Ash kiadott egy könyvet, amelyben megszellõztette barátságuk intim részleteit is. McKennitt keresete szerint a könyv olyan bizalmas információkat tartalmaz, amelyek nyilvánosságra hozatalához Ashnek nem volt joga. A brit bíróságok véleménye szerint valóban visszaélés történt McKennitt bizalmával és személyes közléseivel. Az eset fontos precedenst teremthet a brit jogban a hírességek magánéletét illetõen. 2007-ben a Lordok Háza helyben hagyta az alsóbb bíróság döntését.
2006 szeptemberében McKennitt koncertet adott a granadai Alhambrában. Az elõadást elõször a PBS adta le, majd 2007 augusztusban egy 3 lemezes DVD/CD kiadást jelentettek meg „Nights from the Alhambra” címmel.
2008-ban új dalt szerzett, a Disney által forgalmazott Tinker Bell címû film betétdalát: „To The Fairies They Draw Near”. A filmkészítõket annyira lenyûgözte az énekesnõ, hogy megkérték, legyen a film narrátora is egyben.
Tavasszal McKennitt visszatért Peter Gabriel Real World Stúdiójába, hogy felvegye az „A Midwinter Night’s Dream” albumot, mely kibõvített változata az 1995-ben megjelent „A Winter Garden”-nek. Az albumot novemberben adják ki elõreláthatóan.Zenéjérõl
McKennitt zenéje alapvetõen a világzenéhez, a New Age és a kelta zene kategóriájába sorolható, bár bizonyos mértékig az egész világ zenei kincsébõl meríti ihletét. A lemezboltok néha a népzenei kategóriába sorolják.
Mielõtt McKennitt belefog a zeneszerzésbe, komoly kutatást végez egy adott tárgyban, mely aztán a leendõ album alapötlete lesz. Az Elemental és a Paralell Dreams elõtt például Írországba utazott, hogy ötleteket gyûjtsön az ország történelmébõl, folklórjából, földrajzából és kultúrájából. A The Mask and Mirror címû album megalkotását egy spanyolországi tanulmányút elõzte meg, ahol McKennitnek módja volt Spanyolország egyik kelta részét, Galíciat kutatni, annak arab gyökereivel együtt. A végeredmény egy kelta és arab zenei elemeket ötvözõ album lett. A legújabb albumához írt kísérõszöveg szerint, az Ancient Muse létrehozásában elsõdlegesen a Selyemút mentén tett utazásai és az odakötõdõ kultúrákról való olvasás inspirálta.
McKennittet gyakran Enyához hasonlítják, bár zenéje inkább a tradícionális és klasszikus gyökerekbõl táplálkozik, olyan irodalmi mûveket használva dalszövegei forrásául, vagy egyszerûen csak kiinduló pontként, mint például Alfred Tennyson „Shalott kisasszonya” címû verse, a „Prospero Beszéde” („Prospero's Speech”, amely William Shakespeare „A Vihar” címû drámájának záró monológja), a „Snow” Archibald Lampmantól, Keresztes Szent János „Dark Night of the Soul” címû értekezése, William Blake „Altatódal” címû verse, Yeats „The Stolen Child” címû verse, vagy éppen Alfred Noyes „The Highwayman” címû elbeszélõ költeménye.LemezeiAlbumok
Elemental (1985) To Drive the Cold Winter Away (1987) Parallel Dreams (1989) The Visit (1991) The Mask and Mirror (1994) The Book of Secrets (1997), mely az USA-ban a 143. helyig jutott Live in Paris and Toronto (1999)(az USA-ban a 17. helyig jutott) An Ancient Muse (2006), mely az USA-ban a 83. helyig jutott a listán, 2008-ban jelölték a Grammy-re Nights from the Alhambra (2007) A Midwinter Night's Dream (2008) A Mediterranean Odyssey (2009) The Wind that Shakes the Barley (2010)
Középlemezek (EP-k) [szerkesztés]
A Winter Garden: Five Songs for the Season (1995) Live in San Francisco at the Palace of Fine Arts (1995) Words and Music (1997)
Kislemezek
The Lady of Shalott (1991) All Souls Night (1991) The Bonny Swans (1995) Marco Polo (1998) Caravanserai (2006)Videók
The Mummers’ Dance[1] (1997)The Bonny SwansLoreena McKennitt: Nights from the Alhambra (2007, élõ koncert, elsõ bemutató a PBS-en)Egyéb:
„No Journey’s End”: Félórás portré a PBS rádióadón.„No journey’s End”: Félórás dokumentumfilm, melyet Loreena McKennitt az amerikai televíziónak készített. A filmben elmagyarázza a zenéje gyökereit. Részletek hangzanak „Parallel Dreams”, „The Visit”, és a „The Mask and Mirror” címû albumok dalaiból. Élõ felvételeket is bemutat a „The Lady of Shallot”, a „Santiago”, és a „The Dark Night of the Soul” címû dalokról. A dokumentumfilmet késõbb DVD és VHS változatban is forgalomba került. A DVD változat a „The Mummers’ Dance” és a „The Bonny Swans” címû dalok klipjeit is tartalmazza. A DVD kapható McKennitt 2004-ben újradolgozott CD-kel együtt.„Heaven On Earth”: kanadai TV-film (1987), ahol Loreena egy vonaton utazó hölgyet alakít.


Kedvencek közé jelölték :
Gábriel, Dorian Gray, Wishmaster, hilfer, Cliodna, Winternight, Sztavrogin, Bús Pecér, kbalazs1983, Mírrand, Freyawarrior, Clauriel, Gothaholic30, Watchman, The Undertaker!!!, Fircorwen, mardezs, aleera, ForestNymph, Scintilla, Fodi, Norgheld, Lenny Back, Armour Claw Ring, Avaruus, Tiberius, Sabatongirl69, Kristaly, Spit on Your grave, Dulcimer, Lunitari, DragonTom, Patrick Dashwood, Elendir, eisarngairda, Fremen, Kriszmetál, snowgirl, Norden, Sztr, Ardens

[ Hibajelentés / Üzenet a profil tulajdonosnak ]
Hozzászólások :
Nincs hozzászólás.

Hozzászólok :
Hozzászoláshoz belépés szükséges, ha nem vagy még tag, akkor regisztrálj!


Valid HTML 4.0 Valid CSS

 0.0048 s